ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΑ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΤΕΜΕΤΕΡ ΚΑΙ ΜΕΙΖΕΤΕΡ: «Συμβολή στην Έρευνα των χορών του Πόντου». Νίκος Ζουρνατζίδης.




«Συμβολή στην Έρευνα των χορών του Πόντου». Νίκος Ζουρνατζίδης.

Από τον Κεχρόκαμπο και τη Λέσχη Ποντίων Καβάλας, υπεύθυνος του χορευτικού συγκροτήματος του Θέατρου «Δόρα Στράτου», κι απέ κει στο Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών και στην δική του «Αργώ», μετέπειτα «Σέρρα», ο Νίκος Ζουρναντζίδης χορεύει και διδάσκει μια ολόκληρη ζωή τον Ποντιακό χορό. Από το 73 ξεκινά μια σειρά καταγραφών και παρουσίασης των χορών μας μέσα από διαλέξεις, εισηγήσεις, σεμινάρια, χοροδιδασκαλία τόσο στην Ελλάδα μα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
2013 και το βιβλίο του «Συμβολή στην Έρευνα των χορών του Πόντου», ως απαύγασμα μια πολυετούς πορείας στο χώρο, είναι πλέον γεγονός.
Πονήματα αυτού του είδους αποτελούν κατά κύριο λόγο, καταθέσεις ψυχής κι ως τέτοια, θα ήταν το ορθό να τα προσεγγίζουμε. Όταν δουλεύεις Πόντο μια ζωή, πρώτα από όλα θες ψυχή, θες αγάπη μέσα σε αυτή για αυτό που κάνεις και ισχυρές αντοχές η φλόγα αυτή να παραμείνει δυνατή και φωτοβόλος, κόντρα στον άνεμο και τον καιρό.
Στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν της έκδοσης του βιβλίου και που σίγουρα θα προσθέσουν πολλά στα υπάρχοντα δεδομένα περί των Ποντιακών χορών και στην οπτική που θα έπρεπε να έχουμε όταν πλησιάζουμε να κοιτάξουμε αυτό το θέμα, εύχομαι να πρυτανεύσουν αισθήματα και ιδεολογίες που άπτονται των υψηλών αξιών που οι δικοί μας έφεραν από την Πατρίδα και να απεμπολήσουμε τον κακό εαυτό μας που μας θέλει συχνά συγκρουσιακούς κι άγονους, άνευ αληθινού λόγου κι αιτίας.
Όταν κάποιος μας δίδει την πείρα της ζωής του στα χέρια μας, αρχικά οφείλουμε να την παραλάβουμε με ευγνωμοσύνη γιατί θα γίνει αρκετές φορές στο μετέπειτα ρου του χρόνου οδηγός και σύμβουλος μας και να την προσεγγίσουμε ερευνητικά με τη σειρά μας, όχι για να κρίνουμε τον προσφέροντα-αλλοίμονο αν ζούμε για να μας χαιρόμαστε ως επαΐοντες, πόσα πολλά αληθινά πράγματα κι αισθήματα χάνουμε έτσι…- μα μέσα από αυτήν την διεργασία να υψωθούμε εμείς ως πνεύμα και να προσφέρουμε με τη σειρά μας στο χώρο.
Καλοτάξιδο να ναι το βιβλίο, καλοταξιδεμένοι και οι αναγνώστες του.  

Λένα Σαββίδου


Σημείωση για την πρώτη έκδοση: Είναι λογικό σε ένα βιβλίο 620 σελίδων να υπάρχουν και κάποια επουσιώδη τυπογραφικά λάθη, που θα διορθωθούν στην επόμενη έκδοση. Για άμεση διόρθωση:
1. Σελ. 67. Ο χορός Κόρογλου είναι από το Ακ Νταγ Ματέν και όχι από το Καρς.
2. Σελ. 192. Ο χορός Παϊπούρτ κινείται προς τα δεξιά και όχι αριστερά όπως αναγράφεται.

3. Σελ. 341. Ο χορός Τερς κινείται προς τα αριστερά και όχι δεξιά, όπως αναγράφεται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου